Cum se regleaza balamalele de mobila?

Scartaitul, aspectul neuniform, deschiderea defectuoasa toate aceste aspecte pot deranja viata dumneavoastra de zi cu zi. Cea mai eficienta si necostisitoarea solutie este sa il reparati singur. Dar cum sa faceti asta? Cum sa reglati balamalele de mobila astfel incat sa functioneze fara probleme un timp indelungat? Accemob are raspunsurile pentru dvs.!

Identificarea problemei

Pentru inceput, trebuie sa verificati starea dulapului si a balamalelor. Exista mai multe tipuri de greseli in instalarea balamalelor, care vor avea consecinte similare, dar diferite.

Problemele cu balamalele dulapului pot fi de obicei recunoscute prin faptul ca fronturile au un aspect stramb. Daca unul dintre partile frontale ale mobilierului este coborat, partile superioare nu sunt egale, dar se suprapun, acesta este un semn ca balamalele sunt fie selectate incorect, fie montate incorect. Alte efecte ale acestui lucru sunt fronturile inclinate neuniform si spatiul vertical neuniform dintre usi.

O alta consecinta a balamalelor pentru dulap montate incorect este ca devin evidente in timpul utilizarii. Nu este neobisnuit ca o usa deschisa a dulapului sa se inchida singura – fie complet, fie doar intr-o anumita masura. In afara de motive independente, cum ar fi o suprafata foarte neuniforma (acest lucru se intampla rar in practica), caderea fronturilor este cel mai adesea rezultatul balamalelor montate incorect ale dulapului.

De ce vei avea nevoie?

Pentru instalarea balamalelor in dulapuri, trebuie sa pregatim cateva instrumente de baza. Multe depind si de tipul de balama. Totusi, aici ne vom concentra pe balamalele clasice de dulap pentru dulapuri de casa si birou care se gasesc in 99% din situatii. Merita sa pregatiti urmatoarele instrumente:

·         burghiu,

·         varf de burghiu (de preferinta dedicat lemnului sau taietorului),

·         creion si banda de masurat,

·         surubelnita,

·         suruburi pentru lemn.

Ca in orice caz, inceputul instalarii incepe cu masuratorile. Utilizati un creion pentru a marca inaltimile balamalei vizate pe mobilier. In mod implicit, orificiile balamalei ar trebui sa fie amplasate la o inaltime de aproximativ 15 cm de ambele margini ale fronturilor, astfel incat intregul sa fie stabil. Distanta de la pozitia balamalei la dulap este dictata de lungimea balamalei. De obicei, aceasta va fi de aprox. 4-5cm. Fiecare dulap este usor diferit, asa ca merita sa verificati si sa masurati singuri (mai ales daca exista sertare in dulap, care nu ar trebui sa se suprapuna cu balamalele pentru a evita interferarea cu ele).

Urmatorul pas este gaurirea. Adancimea gaurii nu trebuie sa depaseasca 1,5 cm. Este o idee buna sa efectuati acest pas folosind metoda de montare curenta, adica sa gauriti o gaura mica si apoi sa aplicati balamaua (oricum de mai multe ori). Dupa acest pas, ramane sa insurubati balamaua la mobilier folosind suruburi de asamblare – acestea sunt, de regula, furnizate de producator impreuna cu mecanismul in sine.

Cheia este sa aranjati fronturile astfel incat distanta centrala dintre doua usi sa nu fie mai mare de 3 mm si nici mai mica de 1,5 mm. In caz contrar, cabinetul va avea dificultati la sistemul de inchidere. Este indicat, de asemenea, sa nu instalati usa la distanta minima.

Acordati atentie si suruburilor de montare – gradul de presiune a acestora va afecta si performanta usii dulapului. Balamaua nu trebuie apasata cu forta maxima.

Cum sa reglati balamalele dulapului daca usa este lasata?

Daca observati ca unul sau ambele fronturi ale dulapului sunt inclinate, poate fi necesar sa reglati balamalele. In primul rand, este o idee buna sa luati in considerare pozitia usii in raport cu corpul dulapului si cat de multa inclinare sau panta doriti. In cele mai multe cazuri, usile dulapurilor trebuie reglate vertical. Pentru a face acest lucru, suruburile de pe toate fronturile trebuie slabite. Apoi ar trebui sa fie stranse din nou, dar cu grija si treptat. Strangeti balamalele incet si in ordine, adica cateva rotiri pe o balama, cateva rotiri pe cealalta balama si asa mai departe. Dupa aceea, usa dulapului va fi uniforma atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional.

Dar in cazul dulapului de colt?

Balamalele dulapului de colt sunt reglate in acelasi mod prezentat anterior. Cu toate acestea, se poate intampla, chiar si dupa reglare, ca fronturile sa nu functioneze asa cum ar trebui. In acest caz, trebuie verificat tipul de balama montata. Foarte des se intampla ca unitatile de colt sa fie prevazute cu balamale gresite, de ex. cu un unghi de deschidere prea mic sau prea mare.

La Accemob gasesti modele de balamale potrivite fiecarui tip de mobilier si nu numai! Descopera gama noastra variata de produse, iar noi iti vom livra in cel mai scurt timp comanda!