Tot ce trebuie sa stii despre instalarea glisierelor

Crearea propriului sertar este o modalitate excelenta de a obtine o piesa de mobilier complet unica, care sa arate exact asa cum va doriti. In acest tip de lucrari de bricolaj, aspectele tehnice cauzeaza adesea multe probleme. Instalarea unei glisiere de sertar este un exemplu perfect in acest sens. Cu toate acestea, dupa cum veti vedea in acest articol, de fapt nu aveti de ce sa va temeti. Cum se monteaza glisierele de sertare – rapid, usor si fiabil? Verificati!

Cum se instaleaza glisierele – rulmenti cu bile si role

Exista doua tipuri principale de glisiere. Este util sa cunoasteti diferenta dintre ele, astfel incat sa puteti alege produsul potrivit pentru proiectul dvs. si sa va pregatiti pentru instalare.

Glisierele cu rulmenti cu bile pentru sertare par a fi cele mai populare. Capacitatea mare de incarcare inseamna ca acestea sunt utilizate in mod obisnuit pentru sertarele de bucatarie, precum si pentru sertarele de dulapuri si chiar pentru sertarele de la bancul de lucru. De asemenea, este ideal pentru cei care cauta o solutie mai placuta din punct de vedere estetic – fixarea directa pe fundul sertarului face ca elementul sa fie mai putin vizibil. Totusi, cand vine vorba de usurinta instalarii, toboganele cu role sunt favorite. Acestea se instaleaza rapid, tind sa fie cele mai ieftine si functioneaza bine mai ales pentru sertarele mici. Constructia cu role inseamna ca extensia maxima a sertarului poate fi adesea mai mare. Cu toate acestea, aceste modele ofera, de obicei, o capacitate maxima de incarcare usor mai mica.

De ce vei avea nevoie pentru montare?

Instalarea de glisiere si crearea propriului sertar nu este atat de dificila. Cu toate acestea, veti avea nevoie de cateva unelte de incredere. Asigurati-va ca aveti urmatoarele:

·         suruburi de montare (mai rar cuie),

·         burghiu,

·         nivel cu bula de aer,

·         creion si rigla,

·         adeziv pentru lemn si cleme pentru mobila (daca trebuie sa atasati frontul sertarului dintr-o data).

Ce pasi trebuie sa urmezi?

Cum se masoara un sertar si se instaleaza ghidajele de sertar

Instalarea unei glisiere intr-un sertar incepe cu masurarea. Mai intai trebuie sa determinati inaltimea la care doriti sa instalati glisiera. De obicei, aceasta este de aproximativ 3/4 din inaltimea sertarului, masurata de jos. Trasati o linie orizontala de-a lungul laturilor sertarului, pe fiecare parte a interiorului mobilierului. Veti avea nevoie de trei instrumente pentru acest lucru: un creion usor de apucat, o rigla si o glisiera la indemana pentru a verifica daca linia este dreapta (asigurati-va in prealabil ca piesa de mobilier nu are nici o inclinatie excesiva in diferitele parti). Dupa ce ati marcat linia pentru patina, trebuie sa marcati si insertia pentru grosimea partii frontale, daca aceasta va fi instalata.

Cum sa gauriti atunci cand instalati glisierele sertarelor

Aliniati glisiera, asigurandu-va ca totul este la nivel, apoi ridicati glisiera. Glisati-o usor pana cand puteti vedea toate seturile de gauri pentru suruburi. Aliniati glisiera cu linia marcata anterior pe peretii interiori ai sertarului si marcati gaurile de montare cu un creion.

In cele mai multe cazuri, dar nu in toate, veti avea nevoie de un burghiu. Faceti gauri putin adanci, avand grija sa asigurati siguranta. Un burghiu dedicat lemnului va functiona cel mai bine, dar poate functiona si un burghiu universal. Suruburile de montare ar trebui sa fie incluse in kit. Acestea va vor ajuta sa montati glisiera pe interiorul sertarului. Nu uitati sa montati suruburile ferm, dar nu cu o forta excesiva, deoarece acest lucru poate deforma metalul glisierei, ceea ce va duce la un sertar instabil si la probleme de deschidere. Dupa ce ati finalizat toti pasii, repetati-i pentru cealalta parte a mobilei.

Instalarea ghidajelor pentru sertare

In acest moment este timpul sa instalam a doua parte a glisierelor, pe care o facem direct in sectiunea de insertie a sertarului. Din nou, asigurati-va ca masuratorile sunt corecte si egale. Scoateti cu grija partea detasabila de pe glisiera, pentru a o atasa la insertie. Aliniati glisierele astfel incat sa fie pe linia corecta, la acelasi nivel cu suprafata glisierelor laterale deja instalate la mobilier. Etapele ulterioare ale asamblarii implica practic oglindirea celor deja efectuate. Cu toate acestea, trebuie sa aveti grija ca totul sa fie uniform – nu apasati imediat suruburile de montare a glisierelor pe piesa de insertie.

La Accemob avem o multitudine de modele de glisiere care sa va faca sertarele sa alunece usor si lin inauntru si afara. Asigurati-va ca glisierele sustin sertarul in mod corespunzator si ca acesta se inchide pana la capat si consultati magazinul nostru pentru a va alege accesoriul potrivit!