Mucegaiul poate fi gasit pe multe suprafete diferite. Mucegaiurile sunt plante simple apartinand grupului cunoscut sub numele de ciuperci. Desi ele sunt intotdeauna prezente in aer, cele care provoaca aparitia pe suprafete au nevoie de umiditate si anumite temperaturi pentru a creste. Se dezvolta de obicei pe vreme umeda de vara, in special in case inchise.
Aceste mucegaiuri cresc pe orice suprafata din care pot obtine suficienta hrana. In case se dezvolta cel mai adesea pe bumbac, matase, lana, piele, lemn si hartie. Multe fibre sintetice rezista mucegaiului.
Florile de mucegai care provoaca mucegaiul infloresc oriunde este umed, cald, slab iluminat si/sau unde aerul nu circula – in pivnite, spatiile taratoare ale caselor fara pivnite si dulapuri cu imbracaminte. Alte zone comune sunt draperiile si covoarele din salile de recreere de la subsol, pe perdelele de dus si pe hainele umede infasurate pentru calcat. Este, de asemenea, probabil sa creasca intr-o casa noua din cauza umiditatii din materialele de constructie.
Pe masura ce mucegaiurile cresc, ele provoaca daune considerabile. Lasa un miros specific deranjant; decoloreaza tesaturile si uneori mananca in ele pana cand tesaturile putrezesc si cad in bucati. De asemenea, decoloreaza pielea si hartia.
Metode de preventie:
Pastreaza lucrurile curate
Pastreaza dulapurile, sertarele dulapului, pivnitele – orice loc unde este posibil sa se dezvolte mucegai – cat mai curate posibil. Pamantul de pe articolele murdare poate furniza suficienta hrana pentru ca mucegaiul sa inceapa sa creasca atunci cand umiditatea si temperatura sunt corecte. Straturile de grasime, cum ar fi cele care se formeaza pe peretii bucatariei, contin, de asemenea, multi nutrienti pentru mucegaiurile care cauzeaza mucegai.
Imbracamintea curata este mai putin susceptibila de a mucegai decat hainele murdare. Deoarece majoritatea fibrelor sintetice, cum ar fi acetatul, acrilul, poliesterul si nailonul, sunt rezistente la mucegai, tesaturile curate din aceste fibre nu vor sprijini cresterea mucegaiului. Dar chiar si pe aceste tesaturi, solul poate furniza hrana pentru a incepe mucegaiul. Curatati bine toate tesaturile murdare, indiferent de tipul de fibre, pentru a preveni mucegaiul.
Scapa de umezeala
Sporii de mucegai sunt prezenti in aer si se pot depune pe suprafete daca exista suficienta umiditate.
Umezeala din subsol sau orice alta incapere este adesea cauzata de condensarea umezelii din aerul umed pe suprafetele mai reci. Umiditatea excesiva poate indica si ca sunt necesare reparatii sau izolatie suplimentara. Inlocuiti mortarul crapat sau defect. Unele subsoluri sunt umede continuu din cauza scurgerii de apa prin crapaturile din perete. Asigurati-va ca drenajul exterior este pus la punct.
Usuca aerul
Foloseste aparate de aer conditionat si dezumidificatoare. Aerul rece retine mai putina umiditate decat aerul cald. Sistemele de aer conditionat instalate corespunzator indeparteaza umezeala din aer prin preluarea aerului cald, racirea acestuia (care elimina umiditatea) si circulatia aerului rece si uscat inapoi in camera. In incaperile care nu sunt dotate cu aer conditionat – in special la subsol – sunt utile dezumidificatoarele mecanice. Un umidistat poate fi atasat la unitate pentru a controla umiditatea. Cu toate acestea, dezumidificatoarele mecanice pot adauga caldura unei incaperi.
Asigura circulatia aerului in fiecare incapere
Miscarea aerului este excelenta la indepartarea umezelii. Cand aerul din exterior este mai uscat decat cel din interior, ventilatia permite aerului uscat sa intre, sa preia umiditatea in exces si apoi sa o transporte afara. Cand briza naturala nu este suficienta, puteti folosi ventilatoare electrice plasate intr-o fereastra, montate intr-un perete sau ventilate la pod pentru a elimina aerul din casa.
Dulapurile slab ventilate devin umede si mucegaite pe vremea umeda continua, iar articolele depozitate in ele sunt predispuse la mucegai. Incercati sa imbunatatiti circulatia aerului prin deschiderea usilor dulapului sau prin instalarea unui ventilator.
In plus, atarnati hainele lejer, astfel incat aerul sa poata circula si printre ele. Uscati toate hainele umede (inclusiv hainele umede de ploaie sau transpiratie) inainte de a le pune in dulap.
Gatitul, spalarea si imbaierea pot adauga aproximativ (7,6 litri) sau mai mult de apa pe zi in casa, cu exceptia cazului in care circulatia este adecvata. Adesea este necesar sa folositi un anumit tip de ventilator pentru ca toata aceasta umezeala sa aiba pe unde sa iasa.
La Accemob gasesti produse pentru a-ti decora eficient spatiul astfel incat sa beneficiezi de o distributie eficienta a aerului si sa previi aparitia mucegaiului. Intra acum pe site-ul nostru si achizitioneaza produsele de care casa ta are nevoie ca sa devina cel mai perfect „acasa”.