Oricata varietate ar exista pe piata de mobilier, uneori poate fi destul de greu sa gasesti exact acea piesa pe care ti-o doresti sau la dimensiunea potrivita pentru casa ta, mai ales in cazul în care iti doresti un design de interior original. In acest caz, o solutie ar fi sa apelezi la un mester tamplar sau la o firma specializata. Sau…ai putea sa fii propriul mester, macar în cazul pieselor simple de mobilier.
Mobila construita manual necesita mai putine costuri decat cea din magazin si poti folosi materialele pe care le doresti.
Ai nevoie doar de putina indemanare si de uneltele necesare, precum o bormasina autofiletanta, surubelnite si holsuruburi de mai multe dimensiuni pentru montarea elementelor de imbinaj, picioare pentru mobilier fix, placi de lemn si tratament pentru lemn (vopsea sau lac), cuie, șuruburi obisnuite,, de glisiere si coltare metalice sau alte suporturi pentru suspendare.
Cele mai utilizate materiale pentru mobilierul din lemn confectionat acasa sunt placile tip PAL, care sunt cele mai ieftine si usor de folosit.
Ce poti construi acasa
- Rafturi
Un raft este cel mai simplu obiect de mobilier ce poate fi mesterit acasa, chiar si de catre cei cu putina experienta. Este alegerea ideala pentru a crea saptiu in plus de depozitare sau pentru crearea unui design minimalist. Ocupa putin spatiu si poate fi instalat oriunde in casa, deoarece tu decizi care va fi dimensiunea lui.
Ai nevoie de o placa de PAL si de un suport metalic ajustabil sau de un coltar. Imbinarea se face simplu, cu suruburi. Poti opta pentru un aspect natural al lemnului sau ii poti adauga o culoare.
Daca stai bine la capitolul indemanare si ai mai multa experienta in manuirea instrumentelor, poti incerca si modelul de rafturi in X pe post de biblioteca. Oferă livingului un look mai modern si mai jucaus.
- Un raft de decorativ cu cuiere
Acesta se potriveste in orice camera: pe hol pentru agatarea hainelor, in bucatarie pentru agatarea canilor sau la masuta de taleta, pentru bijuterii sau alte accesorii.
Pentru un aspect original, poti alege placi de lemn mai vechi, reciclate, pe care să le raschetezi si lacuiesti. Pe acestea se vor fixa cuierele. Va avea un aspect original sii va imprima un aer modern locuintei tale. Placile se fixeaza simplu de cadru, prin cuie.
- Un dulap cu rafturi deschise
Acesta poate fi construit acasa intr-o singura zi si se integreaza perfect in camere cu decor simplu si practic. Un dulap cu rafturi deschise poate juca un rol pur decorativ sau poate fi o mini biblioteca in living, poate fi spatiu de depozitare in bucatarie sau in debara sau chiar piesa de baza pe hol sau in baie.
Pentru construirea lui ai nevoie de doua planse din lemn pentru a cosntrui cadrul lateral si un placaj mai lat pentru partea din spate, apoi de placi mai mici pentru asamblarea rafturilor, stinghii de distantiere, picioare de fixare sau rotile si dibluri din lemn sau suruburi pentru imbinarea rafturilor.
- O masuta de cafea
Acest obiect de mobilier simplu si discret, pentru living, balcon sau terasa casei se poate asambla destul de repede, si poti alege forma si dimensiunea dorite.
Ai nevoie de o placa de lemn si de un cadru metalic special creat pentru asta. Poti folosi si picioare de lemn, insa acestea vor da un aspect mai greoi mesei, care s-ar integra mai degraba intr-un decor rustic. Placa de lemn poate fi vopsita si decorata dupa bunul plac, sau accesorizata.
- Patul
Desi pare un obiect de mobilier destul de complicat, de fapt, este mai simplu decat pare. Confectionandu-l acasa, ai avantajul de a-l adapta exact nevoilor tale sau unei saltele la care nu vrei sa renunti.
Pentru a construi un pat acasa, trebuie sa stabilesti mai intai care sunt dimensiunile exacte si care va fi forma lui, daca va avea tablie sau nu, sau daca va avea o lada in interior. Cel mai simplu model de pat este cel fara picioare, cu un cadru de lemn in interiorul caruia se fixeaza placajul pentru saltea sau o somiera. Pentru acesta, ai nevoie de placaje de lemn de dimensiunile stabilite, suruburi cu cap rotund si suruburi standard, coltare si adezivi speciali pentru imbinarea lemnului.
- Canapea decorativa pentru living sau gradina
Daca nu-ti doresti genul de canapea clasica pe care o gasesti in magazine, poti incerca sa construiesti una acasa din paleti de lemn imbinati sau dintr-un cadru simplu, la care se adauga pernute din burete.
- Mobilier reconditionat
Daca iti este greu sa renunti la anumite piese de mobilier insa aspectul lor nu mai este unul placut, le poti reconditiona. Astfel, contratul dintre forma veche si designul modern va transforma dulapul sau masuta la care tii foarte mult intr-o creatie unica.