Ce este o somiera si de ce ai nevoie de una?

Somnul este extrem de important pentru o buna functionare a creierului si a organismului. De cate ori nu te-ai trezit, dimineata, cu dureri de spate sau membre amortite, din pricina modului in care ai dormit? Cu siguranta ai simtit de multe ori ca nu te-ai odihnit suficient, desi ai dormit suficiente ore.

Poate ca ai mai auzit de somiera si inainte sau poate ca termenul iti suna complet strain. De cele mai multe ori, chiar daca stii la ce se refera acest cuvant, nu i-ai acordat o importanta prea mare. Si totusi, ce este o somiera si care este scopul pentru care a fost creata? Daca nu stiai, somiera este acea parte a patului pe care in mod normal nu o observi, deoarece este ascunsa sub saltea. De ce este ea importanta? Citeste mai jos tot ceea ce trebuie sa stii despre somiere, alaturi de Accemob.

Ce este somiera?

Cunoscuta si sub denumirea de rama de pat, o somiera este formata dintr-o retea elastica de arcuri sau sarma, fixata de cadrul patului, peste care este asezata salteaua. In mare, somiera este cea care sustine salteaua, implicit si greutatea corpului tau, atunci cand stai in pat. Daca vrei ca salteaua ta sa nu se lase dupa scurt timp de la achizitionare, este obligatoriu sa apelezi la o rama de pat. Combinatia somiera – saltea trebuie aleasa astfel incat pozitia coloanei vertebrale sa fie perfect dreapta in timpul somnului.

Cate tipuri de somiere exista?

Somierele pot varia, in functie de mai multi factori, cum ar fi materialul din care sunt confectionate, sau modul in care sunt construite.

  • In functie de material – gasesti pe piata somiere din lemn sau metal. Desi metalul castiga in ochii cumparatorilor, fiind asociat cu o durabilitate mai mare, lemnul pare sa ofere un grad mai ridicat de flexibilitate, fiind mai bland asupra coloanei vertebrale. Cele din lemn pot fi confectionate din pin sau fag.
  • In functie de lamele – lamelele unei somiere pot fi drepte sau curbate. Diferenta dintre cele doua tipuri este data de gradul de fermitate pe care preferi sa il aiba patul. In cazul lamelelor curbate, sustinerea este una mai mica, perfecta pentru cei care prefera o saltea mai putin dura. In schimb, lamelele drepte ofera un grad de sustinere mai mare.
  • In functie de mobilitate – exista somiere fixe, rabatabile sau ajustabile. Cele fixe pot prezenta arcuri, fiind potrivite pentru saltele din spuma poliuretanica sau latex. Cele rabatabile iti permit depozitarea lucrurilor in spatiul de sub pat, iar cele ajustabile sunt recomandate persoanelor imobilizate, sau celor care se misca foarte greu.

De ce ai nevoie de o somiera?

  • Imbunatatirea calitatii somnului – dupa cum am mai spus, si probabil stii deja, somnul este vital pentru functionarea organismului in parametri normali. Cafeaua nu te poate salva de fiecare data cand te trezesti morocanos si cu dureri musculare. Somiera iti va ajuta coloana vertebrala sa pastreze o pozitie potrivita pe parcursul timpului pe care il petreci dormind.
  • Ajuta la aerisirea saltelei – daca nu te-ai confruntat cu problema aparitiei mucegaiului pe saltea deja, atunci esti o persoana norocoasa. Daca este pozitionata pe o somiera, salteaua patului este aerisita in permanenta, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta problemei mucegaiului.
  • Amortizarea miscarilor – daca ai un somn ceva mai usor de deranjat, cu siguranta persoana langa care dormi te poate trezi oricand, daca isi schimba pozitia in timpul somnului. Unele somiere au efect asupra amortizarii miscarilor, astfel ca miscarea pe o parte a saltelei va fi mai putin resimtita in cealalta parte a acesteia.
  • Rezistenta in timp – spre deosebire de clasicele placi din pal, somierele sunt mai rezistente si nu se deformeaza odata cu trecerea timpului

Somiera nu doar ca ajuta la prelungirea vietii saltelei, dar ofera sustinerea necesara spatelui tau, in timpul somnului. O somiera adecvata te ajuta sa te trezesti perfect odihnit, relaxat si gata pentru o noua zi. Intra pe site-ul Accemob si alege din gama de somiere si accesorii, pe cele potrivite patului tau.