Odata cu inventarea usilor, acum foarte mult timp in urma, a aparut si nevoia de a facilita manevrarea acestora. Nu stim cand s-a petrecut acest mare pas pentru omenire, dar, la un momentdat, cineva a reusit sa inventeze balamalele. Descoperirile arheologilor ne demonstreaza ca au existat balamale din lemn sau piatra, candva, inainte de epoca bronzului, iar cele mai vechi balamale metalice au fost gasite in Elvetia, avand aproximativ 5000 ani. A existat chiar si o zeita a balamalelor, Cardea, in Roma antica!
Revolutia industriala a fost cea care a facut obiectele metalice, precum balamalele, disponibile la scara larga. In prezent, exista un numar mare de modele, cu diverse functii, proiectate dupa gustul fiecaruia. Noi, la Accemob, vrem sa iti facem sarcina de a alege mai usoara, astfel ca iti vom explica tot ce trebuie sa stii.
Feronerie superioara
Mobilierul realizat din materiale de calitate are nevoie de accesorii superioare. Balamalele reprezinta conexiunea dintre usa si corpul de mobilier, care permit deschiderea usii sub anumite unghiuri. Aceste accesorii asigura o miscare fluida si lina a usilor de mobilier. Cele ieftine pot rugini in timp sau chiar ceda sub greutatea dulapurilor. La fel, daca balamalele nu sunt reglabile, isi pot schimba forma in timp, astfel ca usile nu se vor mai putea inchide.
Tipuri de balamale
Ei, bine, balamalele sunt de multe tipuri si se poate sa fii coplesit daca incerci sa le alegi de unul singur, atunci cand nu ai experienta in domeniu. Cu push, tip carte, tip fluture, cu amortizare, incadrate, cu deschidere verticala, si asa mai departe, in functie de necesitate. De exemplu, amortizarea are rolul de a controla modul de inchidere al usii, pentru a fi mai silentios. Difera in functie de brand, dupa gradul de fiabilitate in timp si design. O balama simpla poate doar sa inchida usa atunci cand aceasta este lasata deschisa.
Procesul de montare
Procesul de montare al balamalelor nu este deloc unul complicat, dar, daca nu ai mai facut asta niciodata, ar fi bine sa lasi un specialist sa se ocupe. Pentru cultura ta generala, trebuie sa stii ca balamaua prezinta o parte rotunda, care se incastreaza in usa, si inca o parte care va fi fixata de o placuta, in interiorul mobilei, cu ajutorul unor holsuruburi. Ea poate prezenta si un arc de inchidere, care mentine usa dulapului inchisa, fara a fi nevoie de o incuietoare. Balamalele on touch determina ca dulapul sa se deschida in urma unei simple apasari, fara a mai fi nevoie de un maner. Exista si balamale care nu necesita scoaterea in prealabil, atunci cand trebuie sa demontezi mobila.
Daca vrei sa te bucuri de mobilierul tau un timp cat mai indelungat, trebuie sa iei in calcul feroneria de calitate superioara. Desi pretul este ceva mai mare, investitia este una justificata. Intra pe site-ul Accemob si alege exact ce iti trebuie, din gama noastra variata de balamale, sau vino in showroom-ul din Iasi, si angajatii nostri te vor indruma spre alegerea potrivita.