Reconditionarea, a doua viata pentru mobilierul tau

In aceasta perioada in care stam mai mult acasa, cu totii simtim poate o nevoie tot mai mare de a schimba decorul si de a improspata aspectul locuinteI. Sau poate ne simtim tot mai deranjati de acele obiecte de mobilier ce au inceput sa se uzeze si sa arate inestetic.  

Desigur, inlocuirea mobilierului vechi ar putea fi prima solutie la care sa te gandesti, insa ce faci atunci cand costurile pentru o mobila noua iti depasesc bugetul, mai ales daca nu este o decizie planificata din timp, ci spontana?

Dar te-ai gandit ca poate punctul de plecare pentru un decor nou, elegant si original poate fi tocmai acel obiect decolorat sau stricat, dar cu o poveste impresionanta? In loc sa-l arunci, foloseste-ti indemanarea si creativitatea pentru a-l recondiționa.

Mai intai trebuie sa faci diferenta intre repararea, reconditionarea si restaurarea mobilierului 

Exista cateva  diferente clare intre cele 3 procese

Repararea se refera strict la redarea functionalitatii unei piese, fara sa intervii estetic. Adica sa bati un cui care s-a desprins, sa inlocuiesti un cuier lipsa sau sa peticesti o bucata lipsa.  Reconditionarea implica, pe langa reparare, si factori estetici precum indepartarea petelor si a zgarieturilor, refacerea luciului si improspatarea culorii. Uneori poate merge pana la schimbarea totala a vechiului aspect. Astfel, mobilierul va fi nu doar funcțional ci va avea si un design diferit. 

 Restaurarea presupune redarea functionalitatii si improspatarea aspectului dar pastrarea formei si a stilului piesei respective, utilizand chiar materialele originale. 

Ce ustensile si accesorii ar trebui sa ai la indemana pentru a-ti putea reconditiona mobila acasa

–  Scule si unelte de gaurit si taiat: fierastrau (manual sau electric), bormasina

–  Ciocan, surubelnite si cuie, suruburi

–  Cleste pentru indepartarea cuielor vechi

–  Instrumente de masurat: rigla, ruleta, nivela cu bula

–  Masina de slefuit pentru mobila masiva, sau smirghel cu granulatie medie si fina pentru obiectele mai mici.

–  Perie de sarma pentru obiectele metalice

In functie de obiectul de mobilier pe care doresti sa-l reconditionezi vei mai avea nevoie de o serie de ustensile si accesorii pe care sa le vei descoperi pe parcurs si pe care este posibil sa nu le ai deja pregatite, însă le poti achizitiona si in sistem online. 

Si acum sa trecem la treaba. Ce ai vrea sa reconditionezi?

Canapele, scaune si fotolii

Daca nu au daune majore ci vrei doar sa le improspatezi aspectul, este suficient sa schimbi tapiteria sau de le imbraci in huse special croite din diverse materiale. Acum ai ocazia sa le asortezi sau sa creezi designuri care se completeaza, mai ales daca acestea au fost cumparate pe rand, din diferite magazine si nu prea au legatura una cu alta. 

Daca scaunele sunt din lemn, poti sa lacuiesti spatarul si picioarele sau sa le revigorezi cu o stralucire cu patina antica. 

Insa tine minte ca, inainte de a trece la treaba, este important sa stabilesti mai intai cum ai vrea sa arate mobila dar si sa verifici daca mai sunt necesare si alte reparatii. Atentie si la imbinari, pentru ca acestea nu trebuie să fie vizibile. 

Masute, dulapuri sau console din lemn

Un strat proaspat de vopsea poate energiza mobilierului obosit, mai ales daca folosesti  culori calde si puternice precum rosu, galben, orange sau albastru. Daca mobila este laminata, vei avea nevoie mai intai de un strat de grund pentru ca suprafata lucioasa nu este aderenta pentru un alt strat de vopsea.

Daca ai un dulap obisnuit cu manere metalice, poti sa-l transformi usor intr-un dulap cu aspect de epoca. Este de ajuns sa folosesti un lac de bronz sau cu tenta aramie. 

Putin mai greu de reconditionat pot parea dulapurile masive de tip biblioteca, cum sunt cele din livingurile mai vechi. Insa nu este imposibil. 

Foloseste mai intai o bucata de smirghel ca sa indepartezi stratul anterior de vopsea sau lac si abia apoi poti sa aplici culoarea noua si moderna. Daca exista crapaturi, le poti remedia cu chit pentru lemn. Pentru un plus de originalitate, poți chiar sa-l accesorizezi cu manere, picioare, butoni si agatatori cu designuri inedite, elegante sau cu aspect vintage. 

Tot in acest mod pot reconditiona si dulapurile vechi sau un scrinurile de la bunica, vechea masuta de cafea cu picioare frumos ornamentate, un birou demodat, sau chiar mobilierul vechi pentru gradina si terasa. In principiu, cam tot mobilierul care este din lemn. 

Suprafetele plate, asa cum sunt masa din bucatarie, dulapioarele mici cu rafturi din baie si bucatarie sau rafturile din debara care nu au acel element special pot fi transformate cu ajutorul autocolantului. In magazinele de bricolaj vei gasi zeci de modele de folii autocolante cu imprimeuri sau care imita textura unui material natural. 

Mobila astfel revigorata te va ajuta sa faci si economii si va contribui la personalizarea spatiului in care locuiesti. 

https://accemob.ro/2020/05/12/cum-alegi-manerele-si-butonii-pentru-mobila-ta/